• Kuba - Hawana

    Kuba ponownie otwiera się na świat. To najlepszy moment aby skorzystać z jej uroków. Wyspa wciąż posiada swój specyficzny klimat, który jakby stanął w miejscu wiele lat temu ale po...
  • Wyspy Liparyjskie

     Ze środkowego wybrzeża Kalabrii, szybką łodzią w około 3 godziny dopływa się do archipelagu Wysp Liparyjskich (Eolskich). W programie wycieczkowym po archipelagu, łódź zatrzym...
  • Mauritius

    Ciekawe fakty - Mauritius Mauritius, którego oficjalna nazwa to Republika Mauritiusa, jest celem podróży wielu ludzi na całym świecie. Wyspa ta, położona na Oceanie Indyjskim, w...

Burkina Faso - korzyści zdrowotne masła Shea:

Burkina Faso Burkina Faso jest jednym z najbiedniejszych krajów na świecie, ale jego bogate zasoby naturalne, drzewa shea, uczyniły z tego kraju znany na całym świecie ośrodek produkcji masła shea. Dzięki nawilżającym i leczniczym właściwościom, masło shea jest międzynarodowo uznawane jako bardzo korzystne dla skóry.
Burkina Faso, nazywana wcześniej Górną Woltą, jest krajem francuskojęzycznym obejmującym obszar 274 000 kilometrów kwadratowych. Położona jest w Afryce Zachodniej, graniczy z Beninem, Togo, Ghaną i Wybrzeżem Kości Słoniowej od północy oraz z Mali od zachodu i z Nigrem od wschodu. Burkina Faso uzyskała niepodległość od Francji w roku 1960.
Jest to jedno z najbiedniejszych krajów na świecie, z niewielką ilością zasobów naturalnych i słabo rozwiniętym przemysłem. Według danych Departamentu Stanu USA, w roku 2008 Burkina Faso liczyła około 15 milionów obywateli, a średnia długość życia wynosiła 57 lat. Drzewo masłoweW roku 2009 szacowany odsetek obywateli umiejących czytać i pisać wynosił 26%. Duża część populacji Burkina Faso zaangażowana jest w rolnictwo, które jednak uzależnione jest od występowania pory suchej i deszczowej. Pozostała część społeczeństwa zajmuje się przemysłem, usługami i działalnością administracyjno-rządową.
W roku 2009 szacowana wielkość PKB tego kraju wynosiła 9.1 miliarda dolarów, natomiast w przeliczeniu na jednego mieszkańca - 580 dolarów. Naturalne zasoby Burkina Faso obejmują mangan, złoto, wapień, marmur, fosforan, cynk oraz uran. Sektor rolniczy stanowi 37 procent PKB, produkowane są tutaj takie towary jak ryż, bawełna, proso, sorgo, orzechy ziemne, orzechy shea oraz kukurydza. Sektor przemysłowy stanowi 24 procent PKB, a w jego skład wchodzi górnictwo, zakłady przetwórstwa rolniczego, browarnictwo oraz przemysł oświetleniowy. Głównymi produktami eksportowymi są bawełna, złoto, orzechy ziemne, produkty wytwarzane z orzechów shea. Ogółem, eksport w roku 2007 osiągnął wartość 404 milionów dolarów. Orzechy shea, pochodzące z drzewa masłowego były drugim co do wielkości produktem eksportowym Burkina Faso w latach osiemdziesiątych XX wieku. Burkina Faso należy do afrykańskiej strefy drzew masłowych. Dzięki temu, że ponad 80 procent terytorium tego kraju pokryte jest drzewami masłowymi, Burkina Faso jest uważana za centrum światowej produkcji masła shea.

 Drzewa masłowe rosną tylko w Afryce i spotkać je można w 19 sąsiadujących ze sobą krajach, poczynając od Senegalu, po Ugandę i Etiopię. Te 19 państw zwykło nazywać się Pasem Drzew Masłowych.
Drzewa te są cenione przez lokalne społeczności za owoce i orzechy.
Drzewo masłowe posiada owoce przypominające rozmiarem śliwkę i owocuje każdego lata. Owoce mają zielono-pomarańczowy kolor w okresie dojrzewania, są bardzo słodkie w smaku. Zawierają więcej witaminy C niż pomarańcza.
Owocowanie drzew masłowych rozpoczyna się w grudniu i styczniu, nasiona dojrzewają w marcu i maju, a owoce są gotowe do zbiorów w okresie od kwietnia do sierpnia. Jeden owoc zawiera zazwyczaj jedno nasiono, rzadziej dwa lub trzy. Orzechy sheaOrzechy mają kształt owalny i otoczone są cienką skorupką.
Masło shea to tłusty ekstrakt z nasiona orzecha shea. Masło shea jest znane z tego, że zawiera składniki aktywne biologicznie, które mają między innymi działanie nawilżające, a także mogą być wykorzystywane do gojenia niewielkich ran i podrażnień skóry.
Rafinowane i nierafinowane masło shea
Masło shea ma dwie formy: rafinowaną i nierafinowaną. Obie wykazują bardzo dobre właściwości nawilżające. Rafinowane masło shea jest doskonałym nawilżaczem, jednak nie posiada właściwości regeneracji skóry. Nierafinowane masło shea, zwane również surowym lub nieprzetworzonym, jest idealnym środkiem nawilżającym, a poza tym posiada liczne właściwości odżywiające i regenerujące skórę.
Masło shea rafinuje się w fabrykach w celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu i koloru. Niestety proces rafinacji eliminuje właściwości lecznicze tego masła. W jego trakcie usuniętych zostaje ponad 75 procent składników odżywczych odpowiedzialnych za działanie lecznicze masła.


Korzyści zdrowotne masła shea
Dla porównania: olejki otrzymane z różnych owoców, warzyw i orzechów możemy podzielić na dwie główne odmiany: nawilżającą i odżywczą. Odmiana odżywcza w przypadku większości rodzajów olejków jest rzadka, najczęściej obejmuje około 1 procent lub mniej. Z drugiej strony, nierafinowana, odżywcza odmiana masła shea uzyskiwana jest w 5 do 17 procent przypadków. Tak często występujące właściwości lecznicze sprawiają, że masło shea jest o wiele bardziej pożądanym produktem niż inne, podobne olejki.
 

Masło shea a medycyna
  Badania kliniczne pokazały, że 100 procentowe, czyste masło shea jest najlepszym nawilżaczem, charakteryzującym się znacznymi właściwościami leczniczymi dla różnych rodzajów skóry. Nierafinowane masło shea zawiera składniki nadające się idealnie do pielęgnacji skóry. Masło to zawiera również witaminę A, niezbędną dla zdrowej skóry. Co więcej, masło składa się z kilku naturalnych składników działających przeciwzapalnie, może być również wykorzystywane jako filtr przeciwsłoneczny. Ludzie, którzy systematycznie korzystają z produktów zawierających masło shea, twierdzą że pomaga ono również w innych kwestiach kosmetycznych. Radzi sobie na przykład z przebarwieniami skóry, odparzeniami, niewielkimi ranami naskórka, alergią skórną, zmarszczkami oraz wypryskami. Należy jednak pamiętać, że masło to pozyskiwane jest z orzechów rosnących na drzewie masłowym. Osoby uczulone na orzechy nie powinny stosować produktów zawierających masło shea.